Ce sunt fondurile deschise de investitii?
Fondurile deschise de investitii sunt entitati administrate de societatile de administrare a investitiilor (SAI) si care au ca principal scop acumularea de fonduri (de bani) de la persoane si administrarea acestora, conform politici investitionale a fondului si in scopul obtinerii unui randament cat mai mare. Profiturile realizate sunt redistribuite prin rascumpararea unitatilor de fond de catre investitori.
Accesul la un astfel de fond deschis de investitii se poate realiza in mod liber si direct de catre orice persoana care doreste sa cumpere unitati de fond.
Spre deosebire de fondurile deschise de investitii, fondurile inchise de investitii se adreseaza unui numar restrans de investitori considerati eligibili si accesul general la acest timp de fonduri este, astfel, restrictionat.
Cat de riscante sunt investitiile in fonduri mutuale?
Riscul implicat de investitiile in fonduri mutuale difera atat in functie de profilul de risc pe care fondul il adopta pentru plasamentele sale, adica de structura plasamentelor, cat si de calitatea titlurilor in care fondul decide sa plaseze banii. In general, tipurile de risc la care sunt expusi banii investitorilor sunt mentionate in prospectul fiecarui fond.
Totusi, pentru a diminua la minim riscurile la care sunt expusi investitorii piata fondurilor este reglementata strict, iar valoarea unitatilor de fond este garantata de catre depozitarul fondului (din punct de vedere al corectitudinii raportarii cifrelor).
De asemenea, este important de mentionat ca fondurile mutuale nu pot da faliment; astfel chiar daca valoarea unitatii de fond scade, conducand automat si la scaderea investitiei dumneavoastra, fondurile nu pot da faliment, banca depozitara garantand valoarea unitatii de fond (depozitarul este institutia care calculeaza valoarea unitatilor de fond; intotdeauna depozitarii autoizati sunt societati bancare respectabile, care calculeaza cu profesionalism detinerile fondurilor).
In ce sunt investiti banii acumulati in fondurile de investitii?
– Disponibil la vedere
– Depozite bancare
– Titluri de stat
– Certificate de depozit
– Actiuni tranzactionate (BVB,RASDAQ sau piete externe)
– Obligatiuni municipale (ne)tranzactionate
– Obligatiuni corporative (ne)tranzactionate
– Actiuni netranzactionate
– Alte active, inclusiv sume in tranzit
Care sunt tipurile de fonduri de investitii?
Fonduri monetare (risc minim) – plasamente : 90% intrumente monetare; max. 10% obligatiuni
Fonduri de obligatiuni si intrumente cu venit fix (risc mediu) – plasamente: 90% instrumente monetare si obligatiuni; max. 10% actiuni
Fonduri diversificate (risc mediu) – plasamente :55% instrumente monetare si obligatiuni; max. 45% actiuni
Fonduri de actiuni (risc ridicat) – plasamente : peste 45% actiuni
Deosebirea principala dintre fondurile mutuala si depozitele bancare, consta in faptul ca in timp ce in cazul depozitelor bancare castigul este garantat de catre Banca (astfel banca se oblige sa plateasca dobanda anuntata si garanteaza ca o va plati), in cazul fondurilor mutuale nu exista certitudini in ce priveste castigul potential ce va fi ocazionat de investitie. Este posibil (lucru ce in ultima perioada s-a si intamplat) ca valoarea unitatilor de fond sa se diminueze si astfel persoana care a cumparat aceste unitati sa piarda o parte din bani.
Din punct de vedere al impozitarii, exista unele diferente, astfel in timp ce dobanda bonificata depozitelor este impozitata cu 16% (cu exceptia conturilor de economii), in cazul castigurilor generate de vanzarea unitatilor de fond (rascumparare), acestea sunt impozitate distinct in functie de momentul vanzarii.
In acest sens, pentru vanzarea detinerilor de sub 365 impozitul este de 16% din castig, iar pentru vanzarea detinerilor ce depasesc 365 de zile, 1% din castig.
Pentru ambele produse financiare (depozite si investitii in fonduri mutuale) impozitul aferent castigurilor/vanzarilor din anul 2009, impozitul de venit este zero.